GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2012
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
2012.12.23. vasárnap

Kellemes ünnepeket!

 
2012.11.11. vasárnap

LEGFRISSEBB HÍREK ÉS INFORMÁCIÓK

A BAJSÁVAL KAPCSOLATOS LEGFRISSEBB HÍREKET ÉS INFORMÁCIÓKAT MOSTANTÓL BAJSA FACEBOOK OLDALÁN KÖVETHETIK:

www.facebook.com/bajsa.net

 
2012.10.03. szerda

ÉRTESÍTÉS

Pénteken (okt.5.) a gyermekhét alkalmából a Faluház udvarában az óvodások egy kellemes délelőttöt tölthetnek el szalonna- és kolbászsütögetéssel valamint labirintusmászással és egyéb szabadég alatti programokkal...
12-13 óráig elhozhatják óvodáskor előtti gyermekeiket is a szülők, ha szeretnék. 13-14,30-ig a kisiskolások (pontosabban elsősök és másodikosok) veszik igénybe tanítónőik kíséretében, 14,30-16,00-ig visszajöhetnek az ovisok ha van kedvük.
A LABIRINTUS BÉRLÉSÉT A HELYI KÖZÖSSÉG TÁMOGATJA, ÍGY INGYENES MINDEN GYERMEK SZÁMÁRA.

 
2012.08.20. hétfő

ÉRTESÍTÉS

ÉRTESÍTJÜK A FOGYASZTÓKAT, HOGY 2012. JÚLIUS 1-TŐL A BAJSAI HK AZ ÖSSZES VÍZKÖZÖSSÉGGEL VALÓ MEGBESZÉLÉSSEL ÖSSZHANGBAN ÁTVETTE A BAJSAI VÍZSZOLGÁLTATÁS ÉS KARBANTARTÁS KÖLTSÉGEIT.
2012. DECEMBER 31-IG A VÍZHASZNÁLAT HAVI DÍJA 150 DINÁR, MELYET A 840-540647-27 FOLYÓSZÁMLÁRA, VAGY SZEMÉLYESEN (KEZELÉSI KÖLTSÉG NÉLKÜL) A FALUHÁZBAN LEHET BEFIZETNI MUNKANAPOKON 8,00-TÓL 10,00 ÓRÁIG.
2013. JANUÁR 1-TŐL AZ ELHASZNÁLT VÍZMENNYISÉG MÉRVE LESZ ÉS A HK AKTUÁLIS ÁRJEGYZÉKE SZERINT LESZ MEGFIZETTETVE.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK A 060/721-0048 TELEFONSZÁMON.
 
2012.07.24. kedd

Tanyaszínház Bajsán

2012. JÚLIUS 26-ÁN CSÜTÖRTÖKÖN 21,00 ÓRAKOR A FALUHÁZ UDVARÁBAN BAJSÁN

 
2012.06.23. szombat

Forrás: Magyar Szó

Falunap Bajsán

Egész napos rendezvénysorozat várta az idei ünnepség vendégeit

Éves szinten két olyan esemény történik Bajsán, amely összehozza a falu apraját-nagyját. Az egyik ilyen a falunap, amire szombaton került sor. A szívélyes bajsaiak mellett 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet fogadta a vendégeket, de ez senkinek sem vette el a kedvét a szórakozástól, barátkozástól.

A falunap hagyományosan a helyi közösség ünnepi díszülésével kezdődött a tűzoltóotthon nagytermében. A ülésen a formális napirendi pontok helyet fellépett a kelebiai nyugdíjas-egyesület Dalosköre, a Csalogány asszonykórus és a helyi általános iskola diákjai, valamint kiosztották a faludíjakat. Köszönőlevelet kapott Truzsinszki Lajos adományáért, Kucserka Attila sportmunkásságáért, valamint Ágoston Henrietta, Máté Viktor, Bederka Kornél és Kovács Katona Bence általános iskolás tanulók kimagasló tanulmányi eredményeikért. Faluplakettet kapott Námesztovkszi Béla közösségi munkájáért, Horváth Zoltán és Erzsébet (kelebiai lakosok) a testvértelepülési viszony létrehozásáért és ápolásáért, valamint a Taekwonod Klub eredményeiért. Újdonság, hogy ez alkalommal a faludíjak mellett az év legjobb sportolói is díjat kaptak. Az év sportolója lett Truzsinszki Viktória és Zorić Bojan. A futballban elért eredményeikért Zsemberi Igor, Rubint Roland és Huszár Adrián kaptak díjat. Az elismeréseket Laczkovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke adta át.

Az ülés követően három kiállítás is nyílt a faluházban. A vendégek láthatták a 2011-es művésztelepen született alkotásokat, valamint Az én Bajsám fotópályázatra készült fényképeket és az általános iskolások házmakettjeit, valamint néhány helyi festő bajsai témájú alkotását. Az Őseinkre emlékezve történelmi kiállítás hagyományosan része a falunapnak, ezúttal őseink ülőalkalmatosságai volt a téma.

Ugyancsak ősi hagyományt mutatott be Bácsér Szabad Íjjászklub, amely a futballpálya melletti segédpályán tartott íjász bemutatót. Az esemény számos érdeklődőt vonzott, akik maguk is kipróbálhatták az íjakat.

A bajsai falunapnak elmaradhatatlan rész a kakaspaprikás főzés, amelyre a helyi közösség udvarában került sor, akárcsak kultúrműsorra, amelyen helyi tehetségek és egyesületek mutatták be tudásukat. A falunap szolgáltatott apropót az önkéntes véradók jutalmazására, a programokkal zsúfolt esemény vendégeiknek pedig a hajnali kakasszóig tartó vigadalom volt a jutalma.

Lakatos János


Fiatal táncosok kápráztatták el a vendégeket (Fotó: Lakatos János)

 
2012.06.13. szerda

A 2012. június 16-i Falunap meghívója és programfüzete

 
2012.06.13. szerda

ÉRTESÍTÉS

AZ ÉN BAJSÁM ELNEVEZÉSŰ PÁLYÁZATRA ÉRKEZETT FOTÓK KIÁLLÍTÁSA SZOMBATON, 2012.06.16-ÁN NYÍLIK MEG 12,00 ÓRAKOR A BAJSAI FALUHÁZBAN. MINDEN RÉSZVEVŐT A HELYI KÖZÖSSÉG KÖSZÖNŐLEVÉLBEN RÉSZESÍT, A LEGJOBB MUNKÁKAT PEDIG KÜLÖN JUTALMAZZÁK:
- SZAKÁL LÍDIA OKLEVÉL AZ ELÉRT 1. HELYEZÉSÉRT ÉS 5.000,00 DINÁR PÉNZBELI JUTALOM
- PRERADOVIĆ RADIVOJ OKLEVÉL AZ ELÉRT 2. HELYEZÉSÉRT ÉS 3.000,00 DINÁR PÉNZBELI JUTALOM
- KALAPÁTI GABRIELLA OKLEVÉL AZ ELÉRT 3. HELYEZÉSÉRT ÉS 2.000,00 DINÁR PÉNZBELI JUTALOM
- TRUZSINSZKI ILONA OKLEVÉL AZ ELÉRT 4. HELYEZÉSÉRT
- BALABAN PETAR OKLEVÉL AZ ELÉRT 5. HELYEZÉSÉRT

HK BAJSA

 
2012.06.06. szerda

ÉRTESÍTÉS

ÉRTESÍTJÜK A POLGÁROKAT HOGY A VÍZKÖZÖSSÉGEKKEL VALÓ MEGBESZÉLÉS ÉS A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSÁNAK DÖNTÉSE ÉRTELMÉBEN ELKEZDŐDÖTT A CSATLAKOZTATÁS AZ ÚJ VÍZVEZETÉKRE.

NÉHÁNY NAPON BELÜL MINDEN VÍZKÖZÖSSÉG SZÁMÁRA ELÉRHETŐ LESZ A VÍZ AZ ÚJ KUTAKRÓL A MEGLÉVŐ HÁLÓZATON KERESZTÜL ÉS 3,5 BÁR NYOMÁSRA KORLÁTOZVA. EZZEL PÁRHUZAMOSAN KEZDŐDIK AZ EGYES HÁZTARTÁSOK MEGHATÁROZOTT TERV SZERINTI FOKOZATOS RÁKAPCSOLÁSA AZ ÚJ VÍZVEZETÉKRE.

KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY FOGADJÁK A HELYI KÖZÖSSÉG ÁLTAL MEGHATALMAZOTT SZEMÉLYEKET AKIK TÁJÉKOZTATNI FOGJÁK ÖNÖKET A CSATLAKOZTATÁS MÓDJÁRÓL ÉS LEHETŐSÉGEIRŐL.

AZOK A LAKOSOK AKIK SZERETNÉNEK AZ ELSŐ KÖRBEN CSATLAKOZNI, JELENTKEZHETNEK CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT 7,00 ÉS 14,00 ÓRA KÖZÖTT A HELYI KÖZÖSSÉG HELYSÉGÉBEN. ENNEK FELTÉTELE, HOGY A HÁZTARTÁSUK A FŐVEZETÉK MELLETT HELYEZKEDJEN EL.

A CSATLAKOZTATÁS KÖLTSÉGE 7000 DIN, AMI MAGÁBA FOGLALJA LEGFEJLEBB 5 MÉTER CSŐ LEFEKTETÉSÉT A KERÍTÉSTŐL SZÁMÍTVA, A VÍZÓRÁT ÉS 2 CSAPOT. LEHETŐSÉG VAN 6 HAVI RÉSZLETBEN TÖRLESZTENI  AZ ÖSSZEGET (2000+1000+1000+1000+1000+1000). A MEGFELELŐ ТÁROLÓAKNA-SAHT (MIN. 1M x 1M x 1M) KIÉPÍTÉSÉT ÉS AZ 5 MÉTER FELETTI CSÖVEK KÖLTSÉGEIT A HÁZTARTÁSOK ÁLLJÁK.

AZ ELHASZNÁLT VÍZMENNYISÉG NEM LESZ MÉRVE 2013. JANUÁR 1-IG, MIUTÁN A LEGKEDVEZŐBB ÁR LESZ MEGSZABVA A HK TANÁCSÁNAK DÖNTÉSÉVEL ÉS A BAJSAI LAKOSOKKAL VALÓ MEGBESZÉLÉSSEL ÖSSZHANGBAN. EBBEN AZ ÁTMENETI IDŐSZAKBAN A VÍZELLÁTÁS HAVI KÖLTSÉGE 150 DIN LESZ HÁZTARTÁSONKÉNT.

A HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSA NEVÉBEN
A BAJSAI HK TANÁCSÁNAK ELNÖKE
LACKOVICS KÁROLY

 
2012.05.16. szerda

ÉRTESÍTÉS

A FOTÓPÁLYÁZAT BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJE MEG LETT HOSSZABBÍTVA 2012. JÚNIUS 1-IG.

 
2012.05.08. kedd

FELHÍVÁS

A bajsai helyi közösség elismeréseket odaitélő bizottsága tisztelettel felkéri a falu polgárait és civil szervezeteit, hogy 2012. június 11-én a falunap díszgyűlésén kiosztandó díjak, a Faludij, a Faluplakett és a Falu Diszpolgára cím odaitélésére vonatkozó javaslatokat megfelelő indoklással írásos formában szíveskedjenek 2012. június 1-ig a helyi közösség titkárának átadni.

A bajsai Helyi közösség Tanácsa
Elismeréseket odaitélő bizottság
 
2012.04.22. vasárnap

A FÖLD NAPJA

A Föld Napja alkalmából a bajsai Helyi közösség környezetünk rendezése céljából munkaakciót szervez április 28-án 9,00 órától a Faluház udvarában.
Lehetőség szerint hozni kell lapátot, ásót, gereblyét, seprűt. Számítunk minden jóakaratú polgárra, a civil szervezetekre és a HK Tanács tagokra.

A FÖLD NAPJA ALKALMÁBÓL A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG MEGKÉR MINDEN POLGÁRT, HOGY TEGYEN RENDET A HÁZA ELŐTT ÁPRILIS 30-IG. KÖSZÖNJÜK!

A HELYI KÖZÖSSÉG ÉRTESÍTI A BAJSAI POLGÁROKAT, HOGY NEM ENGEDÉLYEZETT:

 • A SZENNYVÍZ KIENGEDÉSE AZ UTCÁRA
 • AZ ENGEDÉLY NÉLKÜLI FAKIVÁGÁS
 • AZ ÉPÍTŐANYAGOK INDOKOLATLAN TARTÁSA AZ UTCÁN HOSSZABB IDEIG
 • MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK TARTÁSA AZ UTCÁN HOSSZABB IDEIG
 • EGYÉB HULLADÉK TARTÁSA AZ UTCÁN, AZ ÁRKOKBAN ÉS CSATORNÁKBAN
 • AZ ÁRKOK PERMETEZÉSE HERBICIDEKKEL
 
2012.04.02. hétfő

FOTÓPÁLYÁZAT

A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG fotópályázatot hirdet

AZ ÉN BAJSÁM
címmel.

A bajsai Falunap (június 11) alkalmából szeretnénk a falunkat úgy bemutatni, ahogyan azt az emberek látják, ahogyan megélik Bajsát, mint lakhelyüket, vagy mint látogatott települést. A mai rohanó világban a képi kifejezés nagyon fontos, hiszen általa rengeteg információt tudunk tolmácsolni pillanatok alatt. Elég ránézni egy képre, és rögtön megértjük, megérezzük üzenetét. Arra a kérdésre keresi a választ ez a pályázat, hogy mit jelent az embereknek Bajsa falu.
A pályázat feltételei:

 • Beküldési határidő 2012. május 18.
 • A cím, amelyre CD-n el lehet jutattni a képeket:
   HELYI KÖZÖSSÉG BAJSA, 24331 BAJSA, ZÁKÓ UTCA 6.
  vagy elküldhetik a fotobajsa@gmail.com e-mail címre.
 • A pályázat korhatártól független.
 • A pályázatra 5 különálló képet várunk, nem fotósorozatot.
 • A képek felbontása minimum 2 megapixel (1600x1200 pixel) legyen.
 • A képeknek legyen címe (a file neve).
 • Kérjük mellékeljék a képekhez a pályázó nevét, értesítési címét, telefonszámát, e-mail címét, a fotók készítésének pontos helyét és idejét.
 • A pályázó a képek beküldésével elfogadja a kiírás feltételeit, és nyilatkozik, hogy a képek saját felvételei és más személy szerzői jogát nem sértik, valamint a pályázással automatikusan beleegyezik, hogy a beküldött képeket a pályázatkiíró szabadon felhasználhatja szerzői jog nélkül.
 • A fotókat zsüri fogja elbírálni, a díjazottakat levélben vagy e-mailben értesítjük.
 • A legjobb felvételek szerzői oklevélben és díjakban részesülnek.
 • A legjobb képekből a szervezők kiállítást rendeznek 2012 júniusában, a Falunap alatt.
 • Bővebb információt a 721-004-es telefonon kaphatnak.
Ragadjonak hát fényképezőgépet és mutassák be a saját Bajsájukat!
 
2012.03.21. szerda

ÉRTESÍTÉS

Húsvéti felhívás! Hagyományos tojásfestés (írás) Bajsán a Helyi Közösség nagytermében március 24 és 31 szombatonként 15-17 óráig. 4-5 kifújt tojást kell hozni. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervező: Etno Bajsa

 
2012.03.11. vasárnap

Forrás: Magyar Szó

Prelo hetedszer is

Szombaton zajlott a bajsaiak hagyományőrző rendezvénye – Izgalmas vetélkedők és pálinkafesztivál

A tél végét Bajsán nem lehet elképzelni Prelo nélkül. A régi falusi élet ihlette vetélkedők, a kirakodóvásár, a néptánc és -zene, valamint a helyiek szívélyes vendéglátása mind hozzájárul a rendezvény egyedi hangulatához. A Prelót az idén hetedik alkalommal szervezték, és Kelebiáról (HU), Kishegyesről, Kúláról, Bezdánból, Pacsérról, Pannóniáról, Topolyáról, Szabadkáról, Zentagunarasról és Zomborból érkeztek csapatok.

A rendezvény az idén is a csapatok bevonulásával kezdődött, majd Bábi Attila, Topolya polgármestere megnyitott az eseményt és meggyújtotta a Prelo lángját. A helyiek nevében Laczkovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte a vendégeket. A hagyományos zsíros kenyér reggelit követően elkezdődtek a versenyszámok, melyeket sok izgalom és nevetés kísért. A polgármesterek versenye idén pálinkakóstolás volt, amelyen Bábi Attila, Predrag Lalović, a topolyai helyi közösség tanácsának elnöke és Fazekas Róbert, a topolyai községi képviselő-testület elnöke indult. Az embert próbáló megmérettetésen végül a polgármester bizonyult legrátermettebbnek. A csapatok kukoricapattogtatásban, kukoricamorzsolásban, pattogatottkukorica-fűzésben, fonálgombolyításban és gégetészta-készítő versenyben mérték össze erejüket.
A rendezvényt idén is a Testvériség Művelődési Egyesület és a helyi közösség szervezték. Jakab László, az egyesület elnöke elmondta, hogy kezdetben nem gondolták, hogy ilyen tömeges eseménnyé növi ki magát a Prelo.
– Hét évvel ezelőtt községi jelleget adtunk a rendezvénynek, később rájöttünk, hogy lehet községek közötti, sőt nemzetközi rendezvény is. A házasság kapcsán azt mondják, hogy ha megéli a hetedik évet, akkor lesz belőle valami. Mi is ilyen céllal álltunk hozzá az idei rendezvényhez. Szerettük volna jól megcsinálni, minél kevesebb hibával, ami valószínűsíti, hogy lesz folytatás is – mondta el Jakab. Az elnök szerint fontos, hogy az idei Prelót is összefogással szervezték meg.
– Rájöttünk, hogy bármilyen rendezvény van a faluban, azt csak összefogással lehet megvalósítani. A helyi közösség viszi a zászlót, mi pedig megvalósítjuk a különböző elképzeléseket – tudtuk meg Jakabtól.

A rendezvény kapcsán Laczkovics Károly tanácselnök elmondta, hogy több csapat és vendég érkezett, mint a korábbi években. Véleménye szerint a Prelónak a faluturizmus szempontjából is jelentősége van, hiszen számos vendég érkezik a faluba és a civil szerveztek is alkalmat kapnak a bemutatkozásra. A helyi közösség a jövőben is támogatni a fogja a Prelót, amely nemcsak a falu, hanem az egész község rendezvénye – tudtuk meg a tanácselnöktől.

A pálinka jegyében

A Prelóval párhuzamosan egy másik jelentős esemény is zajlott Bajsán. A helyi közösség épülete biztosított helyszínt a 10. pálinkaversenynek. Az eseményt a Kadarka borász és gyümölcsész egyesület szervezte – tudtuk meg Becskei Ákostól, az esemény szervezőjétől. Az idén 110 minta érkezett be a megmérettetésre, és nemcsak a hazánkból, hanem Magyarországról is. Becskei nagyon jóknak minősítette a beérkezett mintákat, és elmondta, hogy nagyon elégedettek a verseny tömegességével és a pálinkák minőségével is. A versenyen 19 fajta pálinka szerepelt, legtöbbjük szilvából és almából készült. A szervező arról is beszámolt, hogy a mintákat a magyarországi, 20 pontos rendszer alapján értékelték ki.

L.J.


Bábi Attila megnyitja a hetedik Prélót (fotók: Lakatos János)


Pattogatottkukorica-fűző verseny

 
2012.02.29. szerda

Forrás: Magyar Szó

A sikeres projektumok folytatása

A bajsai helyi közösség idén szeretné befejezni a vízvezeték-hálózat felújítását – 2012-ben folytatódnak a korábban elkezdett projektumok

Nem könnyű feladat elé állítottuk Plohl Edvint, a bajsai helyi közösség titkárát, amikor arra kértük, hogy összegezze a tavalyi év eredményeit. A gazdasági nehézségek ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött a bajsai helyi közösség – véli a titkár, számos dolgot sikerült megvalósítaniuk.

– Régóta nem voltak akkora befektetések a faluban, mint az elmúlt néhány évben. Ez részben köszönhető a jelenleg is funkcióban lévő tanácsnak, amelyben a VMSZ van többségben. A tanács igyekszik minden adódó alkalmat megragadni, s többek között ennek köszönhető, hogy a 2011-es évben újra megnyitottuk a bajsai gyógyszertárat, ami már 15 éve nem üzemelt. Alkalmi megoldásként, heti 2 alkalommal kinyitott, de csak a legszükségesebb gyógyszerek voltak kaphatók. Ez a helyzet a topolyai egészségház, az önkormányzat és a helyi közösség közös fellépésének köszönhetően megoldódott.


Voltak-e további lényeges projektumok a tavalyi évben?
– Legnagyobb befektetésünk a vízvezeték-hálózat felújítása volt, amit a korábbi években kezdtünk el. A Tartományi Nagyberuházási Alaptól nem érkeztek időben az eszközök, ezért volt némi késés, de tavaly decemberben, a közbeszerzési pályázatot követően, egy szabadkai céggel aláírtuk a szerződést a kivitelezésre. A projektum értéke 4 millió dinár, amit előre kifizettünk, és most csak a jó időt várjuk, hogy elkezdődhessenek a munkálatok. Emellett a tavalyi évben korszerűsítettük a közvilágítást, ami ez idáig szenzor-vezérléssel működött. Ez nem volt túl megbízható, télen előfordult, hogy egész nap égtek az égők. A szenzoros rendszert időzítősre cseréltük le, és az idén már minden utcában ez szerint működik a közvilágítás. A korszerűsítésnek köszönhetőn a téli időszakban akár az 50 százalékot is elérheti a megtakarítás.
Bizonyára több fontos, de kisebb mértékű beruházást is sikerült megvalósítaniuk?
– Októberben folytatódott a dűlőutak betonozása, közel 2 kilométer hosszan. Sikeresen pályáztunk az utcanévtáblák cserjére, és ennek köszönhetőn 20, három nyelvű, kovácsoltvas keretes táblát fogunk kihelyezni. Júliusban parkolót hoztunk létre az iskola épülete előtt, ami 8–10 autó befogadására alkalmas. Ez jól jön a különböző rendezvények alkalmával, de a pedagógusok is hasznát látják. Három hónapot vett igénybe az árkok tisztítása, és sikerült egy sok gondot okozó gócpontot, a kertek alatt haladó árokrendszert kitisztítanunk. Májusban elkészült a tűzoltógarázs belső része, ebben a projektumban a hk társtámogatóként vett részt. A garázs nem csak a tűzoltókamion parkolására szolgál, hanem különböző rendezvényeknek is helyszínt biztosít. A rendezvényekről szólva, a tavalyi falunapra elkészült egy 5x6 méteres, variálható mobilszínpad is, amelynek más rendezvényeken is hasznát vesszük, mint pl. a hamarosan sorra kerülő Prelon – tudtuk meg a helyi közösség titkárától. Plohl arról is beszámolt, hogy a múlt évben Bajsáról 15 vettek részt ECDL képzésben, valamint Balassa Endre, a Topolya Község Fejlesztési Társulásnak koordinátora tartott képzést a munkanélküliek számára. A titkár azt is elmondta, hogy tavaly áprilisban beindult a mezőőr szolgálat, és nagyon eredményesen működik. Nagy mértékben sikerült lecsökkenteni az illegális szemétlerakások, valamint kisebb lopások számát.

Bajsán csaknem 20 civil szervezet működik, így tavaly számos esemény is történt a faluban, melyeket a hk igyekezett minden esetben támogatni. Az események között olyanok is helyet kaptak, mint 10. borásztalálkozó, a művésztelep, a falunap, melyet összekötöttek a 80 éves Bajsa FK jubileumával, a 6. Prelo, valamint a Föld-napi munkaakció, amely során 1500 facsemetét ültettek el.
A helyi közösség idei terveiről beszélve a titkár elmondta, hogy céljaik között elsősorban a megkezdett projektumok folytatása, befejezése szerepel.
– Az idei tervek között főként a megkötött szerződések megvalósítása szerepel. Amint említettem, tavaszra várjuk a vízvezeték-felújítás munkálatainak elkezdését, és szeretnénk, ha Bajsa mind az 1100 háztartásához eljutna a minőséges ivóvíz. Emellett már kifizettük újabb dűlőutak kibetonozását, valamint az utcák kátyúzását. Tervben van 20 újabb, utcai égő felszerelése a meglévők mellé, amit a közvilágítási kiadásokon megvalósított megtakarításnak köszönhetőn könnyedén megvalósíthatunk. Az árkok tisztítását is folytatni szeretnénk, és eltökélt szándékunk, hogy idén megfelelő módot találunk a kóbor kutyák problémájának megoldására is – mondta el Plohl.

L.J.


Plohl Edvin, a bajsai helyi közösség titkára (Fotó: Lakatos János)


Bajsai látkép

 
2012.02.29. szerda
Sportbál 2012


 
2012.02.27. hétfő
Pálinkafesztivál - EREDMÉNYEK


palinkafesztival2012.pdf
62 KB

 
2012.02.27. hétfő

ÉRTESÍTÉS

Bajsán február 27-én, hétfőn lakossági fórumot tartanak a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban. A fórumra 17 órakor kerül sor a faluház nagytermében. Gara Katalin magyar konzul, Egeresi Sándor a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke és Józsa László a Szekeres László Alapítvány Kuratóriumának elnöke adnak információkat és válaszolnak a lakosok kérdéseire a témával kapcsolatban.

 
2012.02.23. csütörtök
A 7. bajsai Préló programja (3 nyelven)


prelo2012.pdf
279 KB

 
2012.02.10. péntek

A POLGÁRI JOGVÉDŐ MUNKARENDJE BAJSÁN

A Topolya község területére illetékes polgári jogvédő a polgárok igénylései végetti ügyfélfogadást a Helyi Közösség helyiségében végzi, minden hónap második péntekjén ( január kivételével ), 09,00 és 11,00 óra között, illetve:

 • február 10-én
 • március 9-én
 • április 13-án
 • május 11-én
 • június 8-án
 • július 13-án
 • augusztus 10-én
 • szeptember 14-én
 • október 12-én
 • november 9-én
 • december 14-én
 
2012.01.14. szombat

ÉRTESÍTÉS

A FELÚJÍTOTT BAJSAI GYÓGYSZERTÁR ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSÁRA 2012. JANUÁR 16-ÁN, HÉTFŐN KERÜL SOR 11,00 ÓRAKOR A ZÁKÓ UTCA 10-ES SZÁM ALATT.

 
2011.12.23. péntek

Kellemes ünnepeket!

 
2011.12.12. hétfő
FELHÍVÁS

Tisztelettel értesítjük a falu polgárait, hogy december 16-án, pénteken 17,30 órakor BETLEHEM AZ ETNOHÁZBAN CÍMMEL karácsonyi műsor bemutatására kerül sor a Sár utcai tájházban.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

 
2011.11.20. vasárnap
Népszámlálás 2011 - ELSŐ EREDMÉNYEK

2289 lakos, 933 háztartás és 1129 lakás Bajsán.


popis_2011_prvi_rezultati.pdf
2,22 MB

 
2011.11.08. kedd

Forrás: Magyar Szó

Fotóhír

Bajsán az elmúlt hétvégén a Kadarka Kertbarátkör borásztalálkozót szervezett a Telecskai dombok Szent Dömötör Borrend megalakításának első évfordulója alkalmából. Az ünnepségre vendégek érkeztek Budapestről, Kecskemétről, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Szegedről valamint Bácsfeketehegyről, Belgrádból, Szabadkáról, Újvidékről és Vlasotinciről. Mintegy 90 borász vett részt a bajsai Szent Dömötör ortodox templomban megtartott szentmisén, amelyet Darko atya celebrált. Ezt követően megtekintették a topolyai Brindza borház családi pincegazdaságát, ahol ünnepélyes ceremóniával Kiskároly Zoltánt és Zsemberi Jánost borlovaggá avatták. A találkozó közös ebéddel és társalgással folytatódott.

B.S.


 
2011.10.17. hétfő

ÉRTESÍTÉS

A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMÁRA OKTÓBER 18-ÁN KEDDEN 18,00 ÓRAI KEZDETTEL INGYENES TÁJÉKOZTATÁS LESZ A BAJSAI FALUHÁZ NAGYTERMÉBEN.

 
2011.10.03. hétfő

Pályázat visszatérítés nélüli eszközök odaitélésére a bejegyzett földművesek részére

A PÁLYÁZAT 2011.10.05-TŐL 2011.11.15-IG ÉRVÉNYES

 
2011.09.24. szombat

A lakosság, a háztartások és a lakások népszámlálása 2011. október 1-től 15-ig

 
2011.08.15. hétfő

ÉRTESÍTÉS

A NÉPSZÁMLÁLÓNAK JELENTKEZŐKET 2011. AUGUSZTUS 15-TŐL 19-IG FOGADJÁK A FALUHÁZBAN 10,00 ÉS 13,00 ÓRA KÖZÖTT. SZEMÉLYESEN KELL JELENTKEZNI SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY VAGY ÚTLEVÉL FELMUTATÁSÁVAL.

 
2011.07.17. vasárnap

Tanyaszínház Bajsán

2011. JÚLIUS 26-ÁN KEDDEN 21,00 ÓRAKOR A FALUHÁZ UDVARÁBAN BAJSÁN

 
2011.07.14. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Strandkörkép kánikulában

Aki csak tehette, az elmúlt napokban a vízparton keresett menedéket a nagy hőség elől. A bácskossuthfalvi Rekreációs Központ sajnos bezárt, ott az idén biztosan nem hűsölhetünk, Kishegyesen sincs megoldás a medence fenntartására, de egy csöndes falusi pihenőhelyet találtunk Bajsán, a topolyai tó partja pedig a környékbeliek legkedveltebb pihenőhelye.

Bátran mondhatjuk, hogy a topolyai tavon található strand a környék legnépszerűbb fürdőhelye. Az összes környező településről ide jönnek a fürdőzni vágyók, sőt sokan érkeznek Szabadkáról is, hiszen autóval fél óra alatt ide lehet érni. A strand rendezett, lehet csónakázni, vízibiciklizni, röplabdázni, enni, inni meg fagyizni, a gyerekeket pedig játszótér és csúszda várja. A nagy területen elhelyezkedő fürdőhelyet a topolyai Telekrendezési Közvállalat tartja karban. Mánity Istvántól, a vállalat igazgatójától megtudtuk, hogy 10 ember dolgozik a strand rendben tartásán, minden éjszaka összeszedik a szemetet és rendszeresen nyírják a füvet. A tóparton található tusoló, öltöző és jó állapotban lévő toalett. Hétvégéken akár 3000–5000 ember is megfordul itt, ami talán kicsit túlzsúfolttá teszi a strandot. A tó vizének minőségét rendszeresen ellenőrzik, és eddig nem találtak benne szennyeződést. A különféle rendezvények és a kiváló megmártózási lehetőség mellett a hely legnagyobb előnye, hogy teljesen ingyenes, azaz nincs belépőjegy. Valószínűleg ez is hozzájárul az óriási látogatottsághoz. A közvállalat igazgatója elmondta: hamarosan felújítják és bővítik a játszóteret, hiszen nagyon sok gyerek jár ide.A topolyai tópart késő délután

A BAJSAI GYÖNGYSZEM

– A bajsai medence a helyi park évszázados tölgyfái között bújik meg. A csodálatos környezet természetes árnyékot biztosít a fürdőzőknek, de a fák lombjai közt kap helyet a strandröplabda-pálya, a pingpongasztal, a játszótér, a lábteniszpálya, valamint a kis kávézó is. Maga a medence elég régi, nincs is kicsempézve, de az állandó vízátfolyásnak és a vegyi úton történő tisztításnak köszönhetően a víz minősége kielégítő – tudtuk meg Milovan Pavkovtól, a strand bérlőjétől. Pavkov a bajsai helyi közösségtől bérli a fürdőt már 8 éve, és még 7 évre szól a szerződése. Amint megtudtuk tőle, a medence saját kúttal rendelkezik, a vízből pedig hetente vesznek mintát, amit a szabadkai Közegészégügyi Intézet szakemberei vizsgálnak meg. A medence 35x25 méter nagyságú, és tartozik hozzá egy 40 centiméter mélységű gyerekmedence is. Naponta 200–300-an látogatják a fürdőt, de ez szám hétvégéken elérheti a 400–500-at is. Pavkov arról is beszámolt róla, hogy az idén is szerveznek úszóiskolát 10 évnél fiatalabb gyerekek számára, az oktatás már ezen a héten, pénteken elindul. A fürdő bérlője egyébként is nagy hangsúlyt fektet a gyerekekre, éppen ezért szeretne csúszdát építeni a számukra, de ez a fejlesztés csak a jövő évben fog megvalósulni. És – hogy az anyagiakról is szó essen – a bajsai strandra 90 dinár a belépőjegy a felnőtteknek, a gyerekek pedig 60 dinárért fürödhetnek. Aki gyakran jár ide, annak érdemes szezonjegyet vásárolnia, ez a gyerekek számára 1200, a felnőttek számára pedig 1500 dinárba kerül.

L.J.


A bajsai medence szép környezete, a belépő ára és a nyugalom is vonzó lehet (fotó: Lakatos János)

Csaknem két évtizedig volt Bácskossuthfalva büszkesége a tiszta vizű olimpiai medence és rendezett környezete. A valamikor Rekreációs Központ ma szinte romokban hever, nem működik a tekepálya, a valamikor híres vendéglő bezárt, és a medencék helyén – mint képünkön látható – üres gödör tátong. A hetvenes és nyolcvanas években helyi járulékból épült létesítmény a kilencvenes években eladásra, majd magánkézbe került, és többször cserélt gazdát. Az egész épület- komplexum története a sikertelen magánosítás egyik mintapéldánya lehet. A tél folyamán a fémkonstrukciót a jelenlegi tulajdonos felszedte, elszállította, és azóta nagy csönd van a topolyai község egykori legszebb, legmodernebb fürdőjében. Csak reménykedhetünk, hogy nem kerül a topolyai Vénusz sorsára. (-hg)

 
2011.06.14. kedd

Forrás: Magyar Szó

Fontos a csapatjáték

Falunapi vigadalom hajnali kakasszóig Bajsán

Kétszázhatvan évvel ezelőtt, 1751. június 11-én Mária Terézia Bajsa pusztát Zákó Istvánnak, a megszüntett Tiszai határőrvidék kapitányának ajándékozta betelepítési kötelezettséggel. Ez a jelentős dátum 2006-tól kezdődően vált Bajsa falunapjává, tehát ötödik éve szerveznek kora nyári rendezvénysorozatot a falunap tiszteletére, melyben mindig központi szerepet kap a vidám barátkozás, a bográcsokban főtt finom kakaspaprikás a helyi közösség udvarán.

A szombaton délelőtt megtartott ünnepség díszülését megtisztelték jelenlétükkel a magyarországi, kelebiai és tari testvértelepülés küldöttei, Bábi Attila, Topolya polgármestere és a helyi civil szervezetek képviselői, akiket Lackovics Károly, Bajsa polgármestere köszöntött.

– A falu olyan, mint egy sportkollektíva, ahol fontos a csapatjáték, de a bajsaiak egy kapura rúgják a labdát – mondta többek között, utalva arra, hogy az idei falunap egyben a helybeli labdarúgás ünnepe is, hiszen 1931 óta létezik a településen futballcsapat, amelynek eredményeire a falu ma is büszke lehet.

Az összejövetel ünnepélyességéhez hozzájárult az iskola kórusának és szavalóinak magyar, szerb és szlovák nyelvű műsora, valamint a Művelődési Egyesület Pitypang citerazenekarának fellépése. A helyi közösség elismeréseket odaítélő bizottsága döntése alapján Laluja Anna nyugalmazott egészségügyi nővér karitatív tevékenységéért,Viljanac Melánia versenytáncos a latin és standard táncokban elért sikereiért köszönőlevelet kapott. A faluplakettet az idén 80 éveslabdarúgóklub és Borús Margit nyugalmazott tanítónő a falu művelődési életében kifejtett többéves munkájáért érdemelte ki.

Ezt követően került sor kiállítások megnyitására, az érdeklődők megszemlélhették a bajsai labdarúgás múltját és jelenét bemutató fényképeket és a nagyszámú serleget, emellett a 2010-ben megtartott művésztelepen született alkotásokat, és az Őseinkre emlékezve című kiállítást, melyen olyan üvegek, poharak, kancsók, korsók láthatók, amelyeket a műanyag tárgyak előtt használtak az embererek.

Délután vette kezdetét a faluház udvarában a civil szervezetek és vendégeik főzőversenye, valamint a nagy érdeklődést kiváltó ökörsütés. A szabadtéri kultúrműsor keretében került sor a Telecskai-dombok Szent Dömötör Borrend új borlovagjának avatására dr. Agyánszky János személyében.

A nagy számban összegyűlt közönség szórakoztatásáról helyi és vidéki amatőr énekesek, táncosok, muzsikusok gondoskodtak. Kiemelkedő szereplője volt a műsornak Utasi Árpád mesemondó. Rajta kívül felléptek még: a kelebiai dixilend csoport és Herke Marianna hastáncos, a bajsai, vajdasági táncokat bemutató gyerekcsoport, a Tangó táncegyüttes, Kollár Éva amatőr énekes, valamint a Pitypang citerazenekar és a Csalogány Dalköre.

Sötétedés után szemet gyönyörködtető látványt nyújtott a tűzijáték, és az Azzuro zenekar a tetőpontra emelte a hangulatot. A vigadalomnak az első kakasszó vetett véget.

B.S., H.E.


A helybeli Művelődési Egyesület fellépése


A falunap idei díjazottjai: Palágyi Szabolcs, a Bajsa FK igazgatója, Borús Margit, Laluja Anna és Viljanac Melánia, akinek nevében nővére vette át az elismerést

 
2011.06.08. szerda

A 2011. június 11-i Falunap meghívója és programfüzete

 
2011.05.27. péntek

ÉRTESÍTÉSEK

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK AZ ARATÁS IDEJE ALATT

- Minden magántermelőnek aki részt vesz az aratásban biztosítania kell a munkagépét tűzkitörés ellen tűzoltó készülékkel, szikrafogóval és hősugárzás elleni készülékkel. Minden munkagépnek amelyik részt vesz az aratásban vagy a magszállításban rendelkeznie kell megfelelő tűzoltó felszereléssel.
- A Községi Tűzvédelmi Parancsnokság döntésének alapján az aratás ideje alatt tilos tűzet gyújtani nyílt területen.

ÁRAMSZÜNET

- Az Elektrovojvodina értesíti a lakosokat, hogy hálózatkarbantartás miatt Bajsán szünetel az áramszolgáltatás hétfőn, 2011. május 30-án 8,30-tól 12,30-ig.

 
2011.05.20. péntek

FELHÍVÁS

A bajsai helyi közösség elismeréseket odaitélő bizottsága tisztelettel felkéri a falu polgárait és civil szervezeteit, hogy 2011. június 11-én a falunap díszgyűlésén kiosztandó díjak, a Faludij, a Faluplakett és a Falu Diszpolgára cím odaitélésére vonatkozó javaslatokat megfelelő indoklással írásos formában szíveskedjenek 2011. június 1-ig a helyi közösség titkárának átadni.

A bajsai Helyi közösség Tanácsa
Elismeréseket odaitélő bizottság
 
2011.04.11. hétfő

ÉRTESÍTÉSEK

A BAJSAI GYÓGYSZERTÁR HÉTFŐN ÉS CSÜTÖRTÖKÖN VAN NYITVA 7,00-TŐL 14,00 ÓRÁIG.
BAJSÁN A NŐGYÓGYÁSZAT CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT DOLGOZIK 9,30-TÓL 13,00 ÓRÁIG.
A LABORATÓRIUM BAJSÁN PÉNTEKENKÉNT DOLGOZIK 7,00 ÓRÁTÓL.

 
2011.04.08. péntek

ÉRTESÍTÉSEK

A Föld Napja alkalmából a bajsai Helyi közösség környezetünk rendezése céljából munkaakciót szervez április 9-én 8,00 órától a Faluház udvarában. Lehetőség szerint hozni kell lapátot, ásót, gereblyét, seprűt. Számítunk a civil szervezetekre és a HK Tanács tagokra.

A FÖLD NAPJA ALKALMÁBÓL A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG MEGKÉR MINDEN POLGÁRT, HOGY TEGYEN RENDET A HÁZA ELŐTT ÁPRILIS 30-IG. KÖSZÖNJÜK!

A HELYI KÖZÖSSÉG
ÉRTESÍTI A BAJSAI POLGÁROKAT, HOGY
NEM ENGEDÉLYEZETT:

 • A SZENNYVÍZ KIENGEDÉSE AZ UTCÁRA
 • AZ ENGEDÉLY NÉLKÜLI FAKIVÁGÁS
 • AZ ÉPÍTŐANYAGOK INDOKOLATLAN TARTÁSA AZ UTCÁN HOSSZABB IDEIG
 • MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK TARTÁSA AZ UTCÁN HOSSZABB IDEIG
 • EGYÉB HULLADÉK TARTÁSA AZ UTCÁN, AZ ÁRKOKBAN ÉS CSATORNÁKBAN
 • AZ ÁRKOK PERMETEZÉSE HERBICIDEKKEL
 
2011.03.07. hétfő

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésre, amelyet 2011. március 12-én, szombaton 15 órakor tartunk a Zákó sírnál.

Az ünnepi műsor részvevői az iskola szavalói, a művelődési egyesület asszonykórusa és Nagy Tibor történelemtanár.

Kérjük jelenlétével tisztelje meg rendezvényünket!

A szervezők
 
2011.02.07. hétfő

ÉRTESÍTÉS

A „BUDUĆNOST“ SERTÉSTENYÉSZTŐK SZERVEZÉSÉBEN A KÖVETKEZŐ ELŐADÁSOKRA KERÜL SOR A FALUHÁZ NAGYTERMÉBEN.
FEBRUÁR 7-ÉN, HÉTFŐN 18 ÓRAI KEZDETTEL :

 1. OLAJ SAJTOLÁS  HIDEGEN
 2. PIONIR HIBRIDEK

FEBRUÁR 8-ÁN, KEDDEN 11 ÓRAI KEZDETTEL:

RAGT MAGOK ÉS HERBICIDEK BEMUTATÁSA
 
2011.02.01. kedd
A 6. bajsai Préló meghívója és programja (3 nyelven)


prelo2011hu.pdf
427 KB


prelo2011sr.pdf
488 KB


prelo2011sk.pdf
486 KB

 
2011.01.14. péntek

A POLGÁRI JOGVÉDŐ MUNKARENDJE BAJSÁN

A Topolya község területére illetékes polgári jogvédő a polgárok igénylései végetti ügyfélfogadást a Helyi Közösség helyiségében végzi, minden hónap második péntekjén ( január kivételével ), 09,00 és 11,00 óra között, illetve:

 • február 11-én
 • március 11-én
 • április 8-án
 • május 13-án
 • június 10-én
 • július 8-án
 • augusztus 12-én
 • szeptember 9-én
 • október 14-én
 • november 11-én
 • december 9-én
 
2010.12.24. péntek

Kellemes ünnepeket!

 
 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>